1. Media Premier

Blog Premier

Bucătărie și living în același loc. Idei de amenajare open space

Bucătărie și living în același loc. Idei de amenajare open space

1 martie 2018

Ideea de open space a devenit din ce în ce mai populară la noi, fiind adoptată nu doar în amenajarea caselor, ci și în cea a apartamentelor, mulți dintre proprietarii acestora recurgând la demolarea pereților care despart bucătăria de living. Și asta pentru că amenajarea în plan deschis este o amenajare practică și modernă care ajută la mărirea vizuală a spațiului, la sporirea luminozității și la repartizarea mai eficientă a mobilierului și celorlalte elemente decorative.

Ce trebuie să iei în calcul în cazul unei amenajări în plan deschis

Presupunând că ai toate avizele necesare pentru desființarea peretelui despărțitor dintre bucătărie și living, te poți apuca de treabă. Însă ar trebui să știi chiar înaintea începerii lucrărilor de demolare cum vrei să arate acea încăpere la final. Nu uita că, fiind amenajate în plan deschis, de acum încolo cele două încăperi vor comunica, așa că este foarte important ca finisajele, decorațiunile și mobilierul celor două zone să se îmbine armonios, completându-se reciproc.

De exemplu, dacă înaintea acestei transformări bucătăria era decorată în nuanțe de galben și verde, iar în living predominau piese de mobilier sau elemente decorative albastre și mov, după desființarea zidului despărțitor va trebui să renunți la mobilierul și accesoriile uneia dintre cele două camere și să alegi altele noi, întrucât combinațiile cromatice amintite mai sus nu au nimic în comun.

Împărțirea pe zone a unui open space

Pe lângă zona dedicată preparării mâncării și cea dedicată livingului un open space conține și o arie destinată locului de luat masa. Practic, prin contopirea celor două încăperi, se face loc și pentru o a treia: diningul. De regulă, acesta este folosit pentru a delimita vizual cele două zone principale ale spațiului comun.

În opinia mea, cea mai spectaculoasă amenajare o oferă un open space în forma literei L. În acest caz, bucătăria și sufrageria pot ocupa câte o extremitate a încăperii, iar locul de luat masa se poate amplasa în zona de îmbinare a celor două laturi ale literei L.

Dar nici amenajarea într-o încăpere de forma dreptunghiulară nu este urâtă. Mai ales în cazul unui apartament mic, de două camere, această variantă poate căpăta o dublă utilitate, cu condiția ca bucătăria să aibă un perete comun cu balconul și unul comun cu holul locuinței. Prin demolarea peretelui care separă cele două încăperi se poate recurge la amenajarea bucătăriei în balcon, în acest fel obținând destul spațiu și pentru amenajarea unei zone cu funcție de living. Cea de-a două utilitate a unei astfel de configurări este transformarea fostei sufragerii într-un dormitor spațios, apartamentul cu două camere luând forma unuia cu trei încăperi.

Importanța iluminatului într-o amenajare open space

Ceva mai sus aminteam de importanța alegerii armonioase a finisajelor, mobilierului și accesoriilor decorative într-un spațiu comun. Însă, pentru a pune cât mai bine în valoare toate aceste elemente, trebuie acordată o atenție sporită iluminării acestui spațiu.

Oricât de mic ar fi, un open space este compus din mai multe zone de activitate, fiecare dintre acestea având nevoie de iluminare adecvată, atât din considerente estetice cât și din considerente ce țin de confort. Astfel încât, în funcție de suprafață, zona livingului va avea nevoie de cel puțin o sursă de iluminat principală (o lustră sau o plafonieră montate pe tavan) și de câteva surse de iluminat local. Acestea pot fi aplice de perete, veioze așezate pe măsuțele de cafea situate în apropierea canapelei și a fotoliilor sau lampadare cu picior.

Pentru zona de preparare a mâncării este valabilă aceeași regulă, cu mențiunea ca iluminatul bucătăriei are mai mult decât un rol decorativ, acesta fiind extrem de util pentru ușurarea procesului de gătit. Montarea unor spoturi sau a unei benzi LED în partea inferioară a dulapurilor suspendate vor ilumina blatul de lucru care este cea mai importantă zonă a acestei încăperi.

Nu trebuie să uităm nici de locul de luat masa. Aici iluminatul are mai mult un rol decorativ, iar în magazinele de profil există o mulțime de modele de corpuri de iluminat special concepute pentru a pune în valoare locul de luat masa. Multe dintre aceste corpuri sunt lustre cu două, trei sau mai multe abajururi suspendate pe cabluri de diferite lungimi care se montează deasupra mesei.

Alegerea culorilor pentru amenajarea în plan deschis

Evident și în acest caz se aplică regulile universale de asortare a culorilor. Important este că toate elementele reunite într-o încăpere comună să se potrivească din punct de vedere cromatic. Poți alege culori complementare, care generează contraste puternice. Iată câteva exemple de combinații cromatice complementare: alb și negru, roșu și verde, portocaliu și albastru, violet și galben etc.

Dar poți merge și pe decorarea în culori analoage, adică poți folosi mai multe nuanțe ale aceleiași culori. Un exemplu poate fi compunerea unui decor din asortarea mai multor elemente în nuanțe de verde închis, olive, vernil și verde cu tentă gri. Desigur că în acest caz nu vom decora întreaga încăpere doar în nuanțe de verde (ar fi prea mult). Vom folosi și albul pe suprafețele întinse, precum pereții sau pardoseala, dar și piese de mobilier, finisaje sau elemente decorative în nuanța lemnului.

 

Nici un comentariu inca!

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.