1. Blog

Blog Premier

De ce aleg romanii dreptul de proprietate in detrimentul chiriei?

De ce aleg romanii dreptul de proprietate in detrimentul chiriei?

20 octombrie 2018

Daca analizam contextul proprietatilor in Romania, putem afirma ca, in general, romanii aleg dreptul de proprietate in detrimentul chiriei. Numeroase studii si cercetari de piata au demonstrat de cativa ani incoace ca romanii sunt primii in acest clasament in legatura cu preferinta dreptului de proprietate in detrimentul chiriei din Europa, in timp ce in Germania, de exemplu, situatia este inversa: cei mai multi prefera sa stea cu chirie.

Proprietar versus chirias: O dilema cu repercusiuni financiare

Aceasta situatie ce caracterizeaza Romania se poate numi un paradox in contextul in care, in privinta situatiei financiare, romanii se afla in josul unei alte liste care se refera la veniturile castigate. Biroul European de Statistica ne informeaza ca aproximativ 97% dintre romani detin o proprietate personala, ceea ce este enorm in contextul in care majoritatea romanilor se straduiesc din greu sa isi cumpere locuinta prin programe precum Prima Casa sau prefera sa stea cu parintii si dupa ce au trecut de prima tinerete, doar ca sa nu se mute cu chirie.

Unul dintre motivele care au condus la aceasta situatie, conform anumitor cercetari de piata imobiliara, este faptul ca in Romania inca exista foarte multe persoane care locuiesc in mediul rural, unde exista anumite tendinte: casele sunt mostenite.

De asemenea, aici intervine si mentalul colectiv al poporului roman. Numeroase studii sociologice si antropologice au demonstrat ca romanii au cultul proprietatii. Astfel, numerosi romani prefera sa se indatoreze la banci pentru a obtine imprumutul necesar cumpararii unei locuinte prin credite imobiliare sau prin programul Prima Casa, decat sa se gandeasca la posibilitatea de a se muta cu chirie.

Intrebati de ce aleg astfel, majoritatea romanilor au raspuns ca este mult mai bine sa platesti pentru ceva care stii ca este “al tau” (consecinta a acestui cult al proprietatii) decat sa pierzi ani platind chirie pentru o locuinta care nu iti apartine.

Bineinteles, faptul ca 97% dintre romani sunt proprietari nu semnifica bunastarea poporului roman, in contextul in care, in mediul rural, in majoritatea gospodariilor locuiesc multe persoane si se poate vorbi chiar de construirea unei case noi pe o proprietate veche (astfel incat numeroase proprietati gazduiesc doua sau chiar trei generatii).

La orase, exista totusi si romani care aleg sa stea in chirie, insa si aici este vorba de o “presiune sociala” de a-ti cumpara propria locuinta. Adeseori, acestia sunt intrebati de prieteni si familie cand au de gand sa se mute in casa lor.

Situatia este dificila in contextul in care pe langa programul Prima Casa, se poate spune ca guvernul roman nu inlesneste aceasta situatie a romanilor care trebuie sa se lupte pentru a-si cumpara propria lor locuinta. In acest context, un procentaj destul de mare de adulti locuiesc inca cu parintii lor, lucru care ii impiedica sa isi intemeieze, de fapt, propria lor familie si sa devina indepedenti din toate punctele de vedere, nu doar financiar.

In esenta, Romania deschide topul popoarelor care poseda un acut cult al proprietatii, tara noastra fiind numarul 1 in Europa la capitolul posesii imobiliare. Fara doar si poate, romanii constituie un public extrem de potent vanat de dezvoltatorii celor mai luxoase ansambluri rezidentiale din Zona de Sud, dar nu numai.

Nici un comentariu inca!

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.