1. Media Premier

Blog Premier

„Legea zgomotului” a trecut de Senat. Ce amenzi riști dacă produci zgomote puternice în propria-ți locuință

„Legea zgomotului” a trecut de Senat. Ce amenzi riști dacă produci zgomote puternice în propria-ți locuință

8 martie 2018

Senatul a adoptat miercuri (n.n. – 7 martie) o propunere legislativă inițiată de parlamentarii USR prin care se stabilesc limite de zgomot maxim admisibile în locuințe și în instituții publice și amenzi pentru depășirea acestora.

Proiectul prevede introducerea în sarcina agentului constatator a obligației de a măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat și verificat metrologic.

De asemenea, potrivit acestui proiect, se vor da amenzi de până la 1.500 de lei și prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravențiilor.

Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, pe motiv că „modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită, în contextul în care la apariția organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activități încetează”.

Propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat cu 80 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere, va fi dezbătuta de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Potrivit actului normativ, amendat în Comisia juridică și adoptat de plen, constituie contravenție „tulburarea fără drept a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, între orele 7.00 – 14.00 și 16.00 – 23.00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinței sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical”.

Tot contravenție constituie depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuințe între orele 14.00 – 16.00 și 23.00 – 7.00, măsurat în condiții similare.

Propunerea legislativă amendată încadrează tot la contravenții „tulburarea fără drept a activităților desfășurate în clădirile în care funcționează instituții de învățământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanțe de judecată, alte autorități publice centrale sau locale, instituții publice, regii autonome, societăți reglementate de Legea societăților 31/1990, lăcașe de cult, partide sau alte formațiuni politice, organizații guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanțe ale altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe teritoriul României, în timpul de funcționare, dacă acesta se încadrează între 7.00 – 23.00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”. Pentru intervalul orar 23.00 – 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.

Un alt amendament stabilește că, atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce țin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravențiilor se va face pe baza propriilor simțuri ale agentului constatator.

Contravențiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniștii publice pot fi constatate nu doar de către ofițerii sau agenții de poliție, ci și de către primar, imputerniciții acestuia, ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din Jandarmerie, politiștii de frontieră.

„Mă bucur că senatorii au dat un vot pozitiv îmbunătățirii constatării acestui tip de contravenții, ca prim pas pentru soluționarea unei probleme a tulburării liniștii publice prin zgomot, cu care se confruntă majoritatea românilor și care afectează calitatea vieții acestora”, a declarat deputatul Matei Dobrovie, inițiatorul proiectului.

Nici un comentariu inca!

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.