1. Blog

Blog Premier

Previziunile anului 2018 pentru segmentul constructiilor rezidentiale

Previziunile anului 2018 pentru segmentul constructiilor rezidentiale

10 iulie 2018

Se asteapta ca investitiile alocate noilor ansambluri rezidentiale sa ramana la fel de puternice pe perioada anului 2018, desi cresterea economica se asteapta sa fie putin mai scazuta. Constructiile civile se preconizeaza ca vor continua sa creasca in urmatorii ani, desi nu la nivelul de 24,7% cu experienta in 2017.

Se asteapta, asadar, o crestere cu 8,9% in 2018 si cu 6,1% in 2019. Segmentul constructiilor comerciale (birouri, garaje si terminale de transport) a avut, deja, o crestere de 1,5% la inceputul acestui an si se asteapta o crestere de 16,4% in 2019.

Panelul de previziuni pentru constructiile rezidentiale raman, totusi, de actualitate. Cheltuielile comerciale in constructii ar trebui sa se astepte la o crestere de 4,4% in 2018 si la doar 2,9% in 2019.

Aria de constructii industriale este de asteptat sa creasca cu 2,8% 2018 si 5,2% in 2019. Segmentul constructiilor institutionale ar trebui sa vada o crestere de 3,8% in acest an si apoi sa creasca cu inca 4,3% in 2019.

Ocuparea fortei de munca in constructii si salarii

Ocuparea fortei de munca in domeniul constructiilor a fost in continua crestere. In prezent, rata de crestere este de aproximativ 3% – 4% atat pentru ocuparea fortei de munca rezidentiale, cat si pentru cele nerezidentiale.

Ratele de ofertare a pietei a muncii si nivelurile in constructii sunt ridicate, dar raman mai scazute decat ratele si nivelurile pentru toate locurile de munca, care sunt in prezent la un nivel istoric ridicat.

Salariile pe ora au crescut de la 3,5% la 4% fata de anul precedent, iar compensatiile saptamanale au crescut cu aproximativ 4% pana la 5% in ultimul an.

Activitatea de proiectare

Contractele de facturare si contracte de proiectare au inregistrat o crestere puternica in 2017 si 2018.

In 2017, scorul mediu lunar pentru indicele de contracte de proiectare a fost 53,6 si scade in medie cu 53,3 puncte in 2018.

La nivel national, se remarca o atitudine deschisa a designerilor de interior fata de proiectele rezidentiale, pe care le cauta si la care adera chiar si pe cont propriu, prin initierea unui dialog cu dezvoltatorul sau prin intermediul agentilor imobiliari care comunica direct cu acesta din urma.

Preturile materialelor de constructie

Costurile pentru materialele de constructie s-au accelerat inainte de orice discutie despre posibilele tarife. Costul materialelor pentru constructii a crescut cu 6% in aprilie 2018 fata de aprilie 2017. Preturile la ciment, cupru si otel sunt in jur de 20% in aceeasi perioada.

Alte materiale, cum ar fi produsele din ghips si aluminiu, au inregistrat cresteri puternice in ultimul an. Amenintarea tarifelor si posibilele tensiuni comerciale cu alte tari ar putea exacerba costurile in crestere ale materialelor de constructie daca vor deveni realitate.

Productivitatea constructiilor

In ciuda rapoartelor conform carora productivitatea in constructii a scazut sau a crescut, un nou studiu arata ca exista anumite sectoare in constructii care se confrunta cu o crestere a productivitatii. Exista patru tipuri de constructii care se confrunta cu o productivitate sporita.

Autostrazile si constructia strazilor prevad o crestere de 0,5% pe an a productivitatii. Constructiile industriale, care acopera procese de productie si procese grele, inregistreaza castiguri de productivitate de 5% fata de anul precedent.

Pe masura ce salariile si costurile de constructie ale materialelor de constructie cresc in mod constant, este important ca firmele de constructii sa continue sa produca imbunatatiri ale productivitatii, pentru a reduce costurile de constructie.

Per total, Capitala este aparata de aceste cresteri stipulate in articolele de specialitate, astfel ca noile ansambluri rezidentiale promit ocuparea in proportie de 70% a apartamentelor pana in toamna acestui an.

Nici un comentariu inca!

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.