1. Blog

Blog Premier

Tendinte pe piata imobiliara din Romania

Tendinte pe piata imobiliara din Romania

14 august 2018

Piata imobiliara este o transpunerea a economiei actuale a unei tari, atat timp cat economia este in expansiune o crestere o sa se resimta si la nivelul pietei imobiliare, iar in Romania putem sa observam ca se construieste incontiuu, ceea ce inseamna ca tendinta pietei imobliare este intr-o panta ascendenta.

Cresterea se domoleste

Primul trimestru al lui 2018 a aratat ca piata incepe sa se stabilizeze si sa nu mai aiba acele cresteri spectaculoase si puternice de la an la an, astfel ca primul trimestru a adus pietei imobiliare cresteri cu 1,4% fata de ultimele 3 luni ale anului 2017, ceea se inseamna ca metrul patrat util a ajuns de la 1306 euro la 1325 euro.

Cresterea este destul de semnificativa, dar atunci cand ne gandim ca in primul trimestru al anului 2017 a avut loc o expansiune a pietei imobiliare din Romania de 4% fata de ultimele 3 luni ale anului 2016 putem afirma ca piata imobiliara ia o fateta mai domolitoare la inceputul acestui an.

Daca vorbim de indicatorii care masoara piata imobiliara rezidentiala putem observa si in acest segment o incetinire clara a ritmului de crestere al pietei imobiliare. In primul trimestrul al anului 2017 indicatorul pietei imobiliare rezidentiale ajungea la 12,9 %, iar in primul trimestru al 2018 cresterea indicatorului imobiliar rezidential este de 6,4% ceea ce semnifica o incetinire destul de mare a acestuia.

Cu toate acestea anul 2017 s-a confruntat cu numeroase suisuri si coborasuri in piata imobiliara. Da, in primul trimestru al anului 2017 a existat acel bom de 12.9%, dar anumiti factori perturbatori au dus la o descrestere a acestuia ajungand aproape de 9,1% pana la finalul anului.

Descresterea apartamentelor vechi

Atunci cand oamenii hotarasc sa isi cumpere o casa au dovedit ca sunt mult mai informati ca in anii trecuti si ca sunt mult mai atenti la detalii, ce e drept veniturile populatie au crescut in ultimii 10-12 ani cu aproape 100% si impreuna cu explozia tehnologica a dus la influentarea pretentiilor cumparatorilor.

Daca ne uitam la ultimele tendinte ale pietei imobiliare putem sa observam ca tendinta ascendenta s-a ingresitrat in mod exclusiv numai in segmentul imobilelor nou-construite pe cand in segmentul imobilelor vechi au fost inregistrate anumite scaderi, lucru foarte surprinzator daca ne raportam la perioada de pana acum 1 an, aproape 2, cand imobilele vechi dadeau tonul preturilor in tara.

In Bucuresti, atentia cumparatorilor a devenit mai vigilenta cand au inceput afisarea faimoaselor semne rosii pe cladiri care indicau faptul ca acele imobile sunt foarte vechi si ca prezinta riscul de a se prabusi in cazul in care se va intampla o anumita catastrofa naturala ceea ce a dus la vanzarea acelor imobile la preturi multi mai mici.

Astfel, daca in ianuarie 2018 pretul unui apartament nou-costruit a fost de aproape 0.6% mai scump ca in 2017, ceea ce a insemnat ca de la 1259 euro pretul unui metru patrat util a ajuns la 1267 euro, pretul apartamentelor vechi a ramas neschimbat fata de 2017 si anume de 1187 euor pe metrul patrat util.

Estimarile 2018

Piata imobiliara prezinta cresteri si descresteri in functie de cererile pietei, atat timp cat cererea este in crestere si oferta o sa fie in crestere, cu toate acestea daca exista cerere multa si oferta foarte multa atunci preturile tind sa nu mai aiba o crestere asa de mare, acest lucru fiind valabil si in Romania.

Piata de imobiliare a crescut atat de mult in Romania pentru ca si veniturile au crescut, iar dobanzile s-au situat la cea mai mica valoare istorica posibila si astfel cererea de imobile a crescut foarte mult.

Primul trimestru al acestui an ne-a aratat ca piata imobiliara are o crestere destul de redusa in comparatie cu alti ani, iar estimarile 2018 dovedesc ca aceasta crestere moderata o sa se mentina in acest fel pe toata durata anului 2018.

Nici un comentariu inca!

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.