BCE avertizează asupra riscului exploziei bulei imobiliare

Piaţa imobiliară din zona euro se încinge, sporind şansele unei corecţii atât pe segmentul rezidenţial cât şi pe cel comercial, se arată în raportul de stabilitate financiară al Băncii Centrale Europene, publicat miercuri, transmite Reuters.

House LEI

În timp ce familiile şi-au majorat economiile în timpul pandemiei, şi pe fondul extinderii lucrului la domiciliu, cererea pentru proprietăţi imobiliare este în creştere, ducând la un avans al preţului locuinţelor de peste 7%, cel mai rapid ritm din 2005.

Riscurile corecţiei preţurilor pe termen mediu au sporit substanţial, pe fondul creşterii estimărilor privind supraevaluarea preţului locuinţelor”, avertizează BCE.

Construcţiile nu ţin pasul cu cererea, iar piaţa rezidenţială s-a încins, în special în ţări ca Germania, Franţa şi Olanda.

BCEÎn pofida redresării construcţiilor de locuinţe, deficitul de forţă de muncă, perturbările din lanţurile globale de aprovizionare şi majorarea preţurilor produselor afectează capacitatea sectorului construcţiilor de a extinde furnizarea de locuinţe, ceea ce pune presiune asupra preţurilor”, se arată în raport.

Deşi piaţa imobiliară comercială se redresează acum, perspectivele sunt reduse pentru proprietăţile comerciale de o calitate mai scăzută, deoarece lucrul la domiciliu, temerile privind sănătatea şi goana după proprietăţi ecologice canalizează cererea spre segmentul de vârf pe piaţa imobiliară comercială, apreciază BCE.

Într-o notă optimistă, BCE susţine că riscul creşterii falimentelor pe segmentul corporate, o temere majoră în urmă cu un an, s-a atenuat, chiar dacă unele dintre măsurile guvernamentale de sprijin au fost retrase.

„În medie, falimentele companiilor sunt la un nivel mai redus decât în cele mai optimiste prognoze anterioare, în timp ce numărul de insolvenţe rămâne cu aproximativ 15% sub nivelul anterior pandemiei", conform informaţiilor Băncii Centrale Europene.

Potrivit unei recente analize a băncii elveţiene UBS, oraşele München, Frankfurt, Amsterdam, Paris şi Zurich sunt cele mai expuse la riscul unei bule speculative pe piaţa imobiliară. În patru dintre cele 12 metropole europene incluse de UBS în indexul său Global Real Estate Bubble Index, preţurile la locuinţe sunt supraevaluate şi doar în Varşovia, Milano şi Madrid, preţurile sunt la un nivel rezonabil.

Banca Centrală Europeană a recunoscut recent că există bule speculative în unele zone dar susţine că nu există un risc sistemic de supraevaluare în sectorul locuinţelor. De asemenea, BCE a cerut organismelor locale de reglementare să ia măsuri pentru a răspunde acestor bule speculative deoarece politica monetară aplicabilă pentru întreaga zonă euro nu este adecvată pentru a răspunde unor probleme la nivel local.

 

Sursa: Economica.net