Compania TAROM, amendată după ce a lăsat la liber o listă de pasageri. Ce alte amenzi au fost aplicate în ultimele luni pentru încălcarea GDPR

  • TAROM a fost sancţionat cu 5.000 de euro după ce datele personale ale mai multor pasageri au fost accesate neautorizat.
  • Şi BCR a primit recent o amendă pentru că a colectat copiile de buletin ale clienţilor, pe Whatsapp.
  • Raiffeisen Bank, Unicredit şi ING sunt printre entităţile cu cele mai mari amenzi încasate de la aplicarea GDPR în România.

premierul-si-ministrii-finantelor-si-transporturilor-se-intalnesc-cu-reprezentantii-tarom-si-blue-air_size9

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amendat compania TAROM cu 5.000 de euro după ce datele personale a cinci pasageri au fost accesate şi divulgate. Nu este prima breşă de securitate pentru care compania naţională este sancţionată: spre finalul lui 2019, TAROM a fost sancţionată cu 20.000 de euro după ce unul dintre angajaţii companiei a accesat neautorizat aplicaţia de rezervări şi a fotografiat o listă cu datele personale a 22 de pasageri, după care a divulgat online lista.

În luna mai, şi BCR a primit o amendă de 5.000 de euro pentru că a colectat copiile de buletin ale clienţilor prin intermediul telefonului personal al unei angajate, acestea fiind transmise prin intermediul aplicaţiei Whatsapp. În iunie, compania Telekom a fost amendată cu 3.000 de euro pentru că nu a implementat suficiente măsuri de securitate, iar Enel Muntenia s-a ales cu o amendă de 4.000 de euro după ce a transmis, pe e-mail, datele personale ale unui client.