Guvernul impune noi restricţii pentru persoanele care vin din ţările cu risc epidemiologic ridicat

Guvernul s-a reunit în şedinţă, marţi, pentru a modifica hotărârea privind starea de alertă, în acord cu noua lege a carantinei care a intrat azi în vigoare.

Raed Arafat a declarat la începutul şedinţei că se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din ţările cu risc epidemiologic ridicat.

Criteriul de risc este reprezentat de rata de cazuri noi la 100.000 de locuitori, în ultimele 14 zile, mai mare decât cea din România.

Lista ţărilor se revizuieşte săptămânal, în fiecare zi de luni, şi este publicată pe site-ul INSP.

În plus, se instituie măsura carantinării de către DSP a persoanelor care au intrat în contact direct cu persoanele infectate.

Sunt exceptate de la măsura carantinării la intrarea în România următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome Covid: 

- persoanele care vin în România din zonele/ţările aflate pe lista de risc, dar care înaintea sosirii în România au petrecut minimum 14 zile într-una sau mai multe zone/ţări pentru care nu este instituită această măsură,

- şoferii de tiruri, şoferii de microbuze şi autocare,

- membrii Parlamentului European, ai instituţiilor internaţionale,

- piloţii de aeronave şi personalul navigant,

- personalul navigant maritim şi fluvial, lucrătorii în domeniul feroviar,

- lucrătorii transfrontalieri, membrii corpului diplomatic, posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu şi membrii familiilor acestora,

- studenţii români care au examene sau care încep studiile,

- membrii delegaţiilor sportive internaţionale care participă la competiţii sportive.

-  pentru situaţii legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării şamd, se poate suspenda măsura de carantină.