Piaţa imobiliară rezistă în faţa crizei: Cererile pentru credite ipotecare au crescut cu 11% în SUA săptămâna trecută

Cumpărătorii se întorc în piaţa imobiliară mai repede decât estimau analiştii în SUA, pe măsură ce statele relaxează pe rând restricţiile impuse pentru a limita răspândirea virusului.

Cererile pentru credite ipotecare au crescut pentru a patra săptămână consecutivă, înregistrând un avans de 11% săptămâna trecută. Nivelul acestora este totuşi cu 10% mai redus în comparaţie cu aceeaşi săptămână din 2019, însă mare parte din declinul pentru 2020 a fost recuperat rapid, potrivit CNBC.

Digital-Building_i1920

Săptămâna trecută, volumul de achiziţii în piaţa imobiliară era cu 19% mai redus decât anul trecut, însă în urmă cu o lună acesta era cu 35% mai redus decât anul trecut.

„Continuă să fie o revenire surprinzătoare în aplicaţiile de credit, întrucât majoritatea statelor mari au înregistrat creşteri ale activităţii ipotecare săptămâna trecută. Ne aşteptăm ca acest trend pozitiv să continue – la viteze diferite – întrucât statele relaxează gradual măsurile de distanţare socială, iar piaţa intră pe făgaşul sfârşitului de primăvară, când americanii încep în mod normal să cumpere locuinţe”, a explicat economistul Joel Kan pentru sursa citată.

În cele mai mari 10 state care au participat la sondajul MBA, New York a condus topul, cu o creştere de 14% la nivel de cerere, în timp ce state precum Illinois, Florida, Georgia, California şi Carolina de Nord au înregistrat un avans de două cifre.

Cererea este încurajată şi de dobânzile reduse. Dobânda medie pentru un contract de ipotecă pe 30 de ani a crescut uşor de la un minim record de 3,4% la 3,43%.

 

Sursa: ZiarulFinaciar.ro