Primăria Sectorului 3 a scos la licitație construcția unui pasaj peste calea ferată, în zona Cățelu

Primăria Sectorului 3 a lansat luni, 24 mai, licitație pentru construirea unui pasaj suprateran peste calea ferată, în zona Cățelu. Valoarea estimată a contractului este de 20,58 milioane de lei.

pasaj

Contractul scos la licitație luni vizează realizarea unui pasaj rutier suprateran cu două benzi pe sens de deplasare, care să traverseze intersecția pe direcția Șoseaua Gării Cățelu – Strada Drumul Între Tarlale.

„Pentru a separa traficul auto de cel feroviar se propune amenajarea unei variante de trecere rutieră superioară, peste calea ferată, cu un pasaj rutier poziționat pe direcția Drumul Între Tarlale – Șoseaua Gării Cățelu cu rol de trecere denivelată peste calea ferată”, se explică în anunțul de licitație, publicat luni în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Termenul limită de depunere a ofertelor este 9 iunie 2021, acestea urmând a fi evaluate până pe 9 decembrie 2021, conform datelor actuale din SEAP.

„În prezent, în intersecția Șoseaua Cățelu – Șoseaua Industriilor –Drumul între Tarlale, traficul auto se desfășoară cu dificultate, elementele geometrice sunt necorespunzătoare, existând și o cale ferată funcțională în dreptul căreia este amenajată o trecere la nivel. Prin acest proiect ne propunem și să asigurăm tranzitarea Sectorului 3, pentru ieșirea în A2, din zona de Nord a Bucureștiului, fără blocaje”, spuneau reprezentanții Primăriei Sectorului 3 în ianuarie.

Modernizarea infrastructurii rutiere presupune și lucrări de deviere a tuturor rețelelor subterane din amplasament, care intră în incidență cu obiectivul proiectului. Pe amplasamentul destinat construirii obiectivului de investiții există tipuri de utilități ce vor trebui relocate, astfel încât să se asigure eliberarea amplasamentelor necesare demarării lucrărilor pentru pasajul rutier suprateran.

„În vederea elaborării documentației pentru autorizarea lucrărilor de construire privind obiectivul de investiții Construire pasaj suprateran pentru fluidizarea traficului auto în zona Cățelu, sector 3, București, Primăria Municipiului București a emis Certificatul de urbanism nr. 244 R/1828986 din 06.04.2020 prin care au fost solicitate 21 avize. Au fost obținute 20 avize favorabile și se pregătesc documentele necesare depunerii documentației pentru obținerea avizului Comisiei de Coordonare Retele – PMB. În conformitate cu prevederile HG nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, prin HCLS3 nr. 137/2020 au fost aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Construire pasaj suprateran pentru fluidizarea traficului auto în zona Cățelu cu valoarea totală de 39.556.165,30 lei inclusiv TVA din care C+M 34.164.494,30 lei inclusiv TVA”, mai scriau reprezentanții Primrăriei Sectorului 3 într-o postare pe Facebook din ianuarie.

Principalele avantaje ale realizării obiectivului de investiții prezentat sunt:

  1. 1. reducerea timpului de deplasare a autovehiculelor care tranzitează zona,
  2. reducerea gradului de poluare prin scăderea consumului de carburant pe unitatea de distanță,
  3. dezvoltarea infrastructurii existente și creșterea siguranței participanților în trafic prin asigurarea unei infrastructuri moderne, conformă cu cerințele actuale, atât din punct de vedere al structurii rutiere cât și al utilităților acesteia,
  4. degrevarea zonei prin orientarea și separarea sensurilor de trafic,
  5.  standarde civice și de mediu la nivel mult mai ridicat comparativ cu situația existentă.

6 pasaje noi în Sectorul 3

pasaj-catelu-594x420

La începutul anului, Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Sorin Negoiță, a prezentat o hartă (foto jos) cu detalii privind construirea a șase pasaje. Astfel, pe lângă Pasajul Cățelu, este ilustrat proiectul gigant al pasajului de sub Bulevardul Unirii, cel de la intrarea Autostrăzii Soarelui (A2) în Capitală, un pasaj la Ikea și alte două două pasaje rutiere subterane pentru fluidizarea traficului pe Șoseaua Mihai Bravu.

 

Sursa: Economica.net