Primarul Daniel Băluță anunță startul construcției Maternității „Sf. Ioan” din Sectorul 4

O nouă maternitate se va construi în București- Sector 4

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, începutul lucrărilor pentru construcția Maternității „Sf. Ioan”. Investiția, în valoare de 50 de milioane de euro, este finanțată din fonduri europene și marchează un moment istoric pentru infrastructura medicală din București. Noua maternitate va fi prima unitate spitalicească de stat ridicată de la zero în ultimii 35 de ani în Capitală.

Lucrări de infrastructură și relocarea rețelelor de utilități

La începutul lunii februarie, primarul Băluță anunțase că noua maternitate va fi găzduită într-o clădire modernă, proiectată pentru a răspunde nevoilor medicale ale nou-născuților. În ultimele trei luni, echipele de proiectare au întocmit proiectele tehnice necesare, iar pe 29 mai, constructorul a început lucrările. Prima etapă de execuție vizează relocarea și înlocuirea rețelelor de utilități, inclusiv a conductelor de mari dimensiuni de pe rețeaua primară de distribuție a apei și a căldurii, care alimentează atât Spitalul Sf. Ioan, cât și o parte importantă a Bucureștiului.

O maternitate modernă și bine echipată

Maternitatea „Sf. Ioan” va funcționa în două corpuri de clădire, având regimuri de înălțime de S + P + 3E și S + P + 4E. Cu o suprafață construită desfășurată de aproximativ 13.000 de metri pătrați, noua unitate medicală va îndeplini toate cerințele de siguranță, securitate și funcționalitate specifice infrastructurii de sănătate.

Capacități și facilități

Noua maternitate va dispune de 166 de paturi, distribuite în diverse secții și unități de specialitate:

 • Trei secții de Obstetrică-Ginecologie cu un total de 101 paturi.
 • O secție de Neonatologie cu 50 de paturi, dintre care 8 pentru terapie intensivă și 12 pentru nou-născuți prematur.
 • O secție de Terapie Intensivă cu 15 paturi.

În plus, maternitatea va include:

 • Un bloc operator cu 4 săli de operație (3 aseptice și 1 septică).
 • Un bloc de nașteri cu 4 săli de travaliu (3 aseptice și 1 septică).
 • O unitate de Primiri Urgențe.
 • Un ambulatoriu.
 • Spitalizare de zi cu 10 paturi.
 • Sterilizare centrală.
 • Imagistică și Radiodiagnostic.
 • Laboratoare de analize, Medicină Nucleară și Anatomie Patologică.
 • Farmacie.
 • Spații tehnico-administrative, de depozitare și de hrănire.

O investiție esențială pentru Sectorul 4

Daniel Băluță a subliniat importanța acestui proiect pentru comunitatea locală: „Astăzi, am semnat contractul de execuției al Maternității „Sf. Ioan” și am dat ordinul de începere al lucrărilor, astfel încât în următoarele luni se va realiza proiectarea și va începe construcția. Din păcate este singura maternitate construită de la zero în București în ultimii 35 de ani. Termenul de realizare este de 30 de luni, aici este inclusă și partea de proiectare și de execuție. Investiția nu se adresează doar cetățenilor din Sectorul 4, ci și bucureștenilor și nu numai. Este un obiectiv extrem de important pentru noi toți și vreau să mulțumesc Guvernului României pentru sprijinul acordat.”

Lucrările de construcție sunt așteptate să progreseze rapid, cu scopul de a finaliza această unitate medicală vitală în termenii stabiliți, aducând astfel un plus semnificativ sistemului de sănătate din București.

maternitatea Sf Ioan sector 4