Programul ”Noua Casă” va fi funcţional din 15 august. Ce credite se acordă şi care este avansul: ”Nu vor creşte preţurile apartamentelor”

Guide-to-buying-selling-810x430

  • Programul guvernamental Noua Casă este o continuare a programului Prima Casă, prin care românii îşi pot lua case cu credite garantate de stat
  • Plafonul maxim de creditare în noul program este de 140.000 de euro
  • ”Noua casă” va fi funcţional din 15 august

Dacă vrei să-ţi cumperi anul acesta un apartament cu un credit garantat de stat, o poţi face începând de luna viitoare. Guvernul a aprobat programul ”Noua Casă”, care este o continuare a vechiului program ”Prima Casă”Noutatea programului este că oferă două tipuri de plafoane de creditare: unul de 70 de mii de euro (cu avans de 5%, similar cu cel din Prima Casă) şi unul de 140 de mii de euro (cu avans de 15%), ambele garantate de stat în anumite condiţii.

Pentru anul acesta, valoarea garanţiilor acordate de stat pentru programul Prima Casă a fost de 2,1 miliarde de lei, dintre care s-au folosit 415 milioane de lei, restul fiind disponibili pentru programul Noua Casă.

Deşi unii analişti au avertizat că dublarea plafonului va duce la o creştere de preţuri pe piaţa imobiliară, Dumitru Nancu, directorul instituţiei care gestionează programul – FNCGIMM/ Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii – asigură că acest lucru nu se va întâmpla.

Dumitru Nancu, director general, FNCGIMM: ”Cum pot să afirme unii analişti că vor creşte preţurile? Păi cel care analizează solvabilitatea clientului este banca. Deci banca va spune dacă tu îţi permiţi să îţi iei o locuinţă de 140 de mii de euro sau tu îţi permiţi, tu ca cetăţean, să dai 15% faţă de 5%. Deci păstrăm programul Prima Casă, dar oferim posibilitatea şi celor care au venituri superioare, dar în primul rând, (este o măsură – n.red.) pentru această piaţă, pentru a debloca această piaţă. La fel, aţi văzut, sunt încurajate construcţiile noi.”

Dumitru Nancu, director general, FNCGIMM: ”Este o măsură anticiclică, care va scoate mai mulţi bani din bănci, iar acei investitori care vor folosi acei bani îi vor întoarce din nou, în investiţii....Programul Noua casă este un program care include fostul program Prima Casă, deci practic e ceva complementar...Noi credem că săptămâna viitoare vom intra în Guvern cu normele, iar la data de maxim 15 august programul Noua casă să fie funcţional.”

 

Sursa: MediaFax.ro