România, pe primul loc în UE. Avans semnificativ la nivelul lucrărilor de construcții în februarie

În România s-a înregistrat în luna februarie cel mai mare avans din Uniunea Europeană (UE) în privința lucrărilor de construcții, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată cele mai noi date publicate de Eurostat.

Cea mai mare creștere de la nivelul lucrărilor de construcții s-a înregistrat în luna februarie a acestui an, în rândul statelor membre UE, în România. Avansul a fost cu aproape 26% față de februarie 2019, conform datelor provizorii publicate de biroul de statistică al Uniunii.

Țara noastră este urmată în top, la mare depărtare, de Slovacia și de Slovenia, unde majorările au fost cu 9%, respectiv cu 8,4% în intervalul mai sus menționat.

Top cinci creșteri în rândul statelor membre UE (februarie 2019- februarie 2020):

  1. România: 25,7% (date provizorii)
  2. Slovenia:  9% (date provizorii)
  3. Slovacia: 8,4%
  4. Polonia: 7,2%
  5. Cehia: 5,4%

Cel mai mic avans, cu doar 1,1%, a fost înregistrat în cazul Portugaliei.

În aceași timp, cele mai semnificative scăderi au apărut în Suedia, Spania și în Belgia, cu 8%, respectiv cu 7,2% și cu 4,4%. Cele mai mici scăderi au apărut în Bulgaria și în Marea Britanie și au fost de circa 1%, potrivit datelor provizorii disponibile la Eurostat.

Pe de altă parte, România a înregistrat în februarie una dintre cele mai mari scăderi din UE la nivelul lucrărilor de construcții față de luna ianuarie, respectiv de 4,6%. Alte scăderi au apărut în Olanda și în Belgia, cu circa 2%.

La polul opus s-au aflat în acest caz state precum Slovenia și Ungaria, unde s-au înregistrat creșteri cu circa 6%-7%.

La nivelul întregii UE lucrările de construcții au scăzut în luna februarie, ca serie ajustată în funcție de sezonalitate, cu 1% față de ianuarie și cu 0,9% raportat la perioada similară din 2019. De menționat este și faptul că luna februarie a fost ultima înainte de adoptarea măsurilor drastice de combatere a răspândirii COVID-19 în multe dintre statele membre. În România, primul caz de infectare cu noul coronavirus a fost confirmat tocmai la sfârșitul acestei luni, primele măsuri fiind luate de autorități în martie.

Sursa: CPI.Imobiliare.ro