România va primi 79,9 miliarde de euro de la Bruxelles

România va primi 79,9 miliarde de euro de la Bruxelles. Iohannis: „După 4 zile şi 4 nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă”

Preşedintele României a declarat, marţi dimineaţa, că România a obţinut în urma negocierilor-maraton de la Summitul UE o sumă ” impresionantă”, de aproape 80 de miliarde de euro.

”Acord extrem de important pentru România.

După discuţii foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene.

Ne permitem acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde de euro pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli.

O parte semnificativă din aceşti bani vor fi folosiţi pentru relansarea economică.

Îi vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie şi în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiţi să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul naţional de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.

Ne-am pregătit bine, am obţinut un rezultat frumos, este o zi importantă pentru România. O zi importantă pentru proiectul european, şi vom merge mai departe, fiindcă aceşti bani trebuie folosiţi pentru reconstrucţia României”, a declarat Klaus Iohannis.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra unui pachet de ajutor de 750 miliarde de euro pentru statele membre, în contextul pandemiei de coronavirus. 

Cei 750 de miliarde de euro vor fi împărţiţi între ţările cele mai afectate după ce condiţiile de împrumuturi şi subvenţii au fost acceptate.

 

Sursa: Mediafax.ro