Apartamente la jumătate de preţ faţă de cel al pieţei

Apartamente la jumătate de preţ faţă de cel al pieţei, de vânzare, direct de la Primărie!

E drept, nu la noi, ci in Paris.

Începând de marţi, 6 aprilie, Primăria capitalei franceze a scos la vânzare o serie de apartamente care îi aparţineau, la jumătate de preţ faţă de preţul pieţei. Operaţiunea, rezervată familiilor cu venituri medii, este însoţită de o serie de condiţii şi durează o lună.

Azi, când cumperi un apartament, devii proprietar al solului de sub casă dar şi al construcţiei. Noul dispozitiv imaginat de primăria Parisului prevede ca noul proprietar să cumpere doar pereţii casei pentru o perioadă de 99 de ani dar nu şi fondul funciar care rămâne în propietatea municipalităţii. Este ceea ce se cheamă «bail réel solidaire» sau pe româneşte tradus «chirie reală solidară».

Dispozitivul este rezervat familiilor cu venituri zise medii – la nivelul Franţei – adică celor care nu câştigă mai mult de 5.000 de euro net pe lună. Primele apartamente scoase la vânzare marţi costau, în medie, 5.000 de euro m2 – jumătate faţă de preţul pieţei - şi erau formate din 3 sau 4 camere. Noii proprietari mai trebuie, odată ce au cumpărat apartamentul, să mai plătească o taxă de 2,5 euro pe m2 şi pe lună.

Nu poate avea acces oricine la acest tip de bun. In afară de resurse limitate, cumpărătorul trebuie să aibă o legătură cu Parisul : fie să trăiască déjà în capitală, fie să lucreze aici. In plus, el va avea obligaţia să-şi facă din noua locuinţă, reşedinţa sa principală.

Chestiunea succesiunii este şi ea reglementată. In cazul în care vrei să te muţi sau mori şi moştenitorul tău câştigă mai mult decât plafonul maxim autorizat, Primăria îţi răscumpără apartamentul la preţul iniţial recalculat în funcţie de inflaţie.

Acest dispozitiv, inedit la Paris, a mai fost aplicat cu succes şi în alte oraşe franceze precum Lille, Rennes sau Lyon. El fusese însă inventat în anii ’80 în SUA înainte de a fi adoptat treptat de Canada, Kenya, Marea Britanie şi Belgia. Sistemul permite marilor oraşe, unde metrul pătrat devine tot mai scump, să nu fie abandonat complet de familiile clasei mijlocii, să menţină deci o mixitate socială. Pe altă parte, dispozitivul ar putea frâna speculaţia imobiliară.

In capitală, municipalitatea a scos pentru moment la vânzare o mie de astfel de apartamente, obiectivul fiind de 6.000 pe perioada mandatului local.

 

Sursa: RFI.ro