Big Berceni

Magazinul BIG Berceni s-a deschis în februarie 1975 în cea mai importantă intersecție din cartierul Berceni și una dintre cele mai mari din Sectorul 4 (Șoseaua Olteniței - Calea Vãcãrești - Șoseaua Berceni - Strada Nițu Vasile).

Proiectat de Institutul de Studii şi Proiectări pentru Comerţ (IPROCOM), magazinul își trăgea numele de B.I.G. de la inițialele Băcănie - Industrială - Gospodina și a  fost construit pe o zona destinată în perioada interbelică culturii de zarzavat și depozitării cherestelei.

Proprietarul acestor loturi de teren era nimeni altul decât Costică Alexandrescu Mandravelă, vestitul cârciumar.

La parterul magazinului BIG Berceni erau spații de desfacere pentru produse alimentare și mãrfuri nealimentare de uz casnic, la mezanin - spații pentru preparate și produse de cofetãrie, patiserie și braserie, iar la etaj - spații pentru mãrfuri nealimentare. La subsolul imobilului se aflau laboratoare pentru preparate tip gospodina, de cofetãrie și patiserie. â

În cifre, BIG Berceni număra în primii ani după deschidere peste 35.000 de vizitatori pe zi, peste 30.000 de articole de mărfuri alimentare și nealimentare, de produse și preparate de alimentație publică și 5 vagoane de marfă desfăcute zilnic.

Iatã câteva detalii de construcție, așa cum sunt enumerate în revista Arhitectura din anul deschiderii magazinului:

  • pardoseala parterului și mezaninului e realizatã din spãrturi de marmură;
  • stâlpii sunt finisați cu mozaic spălat;
  • structura se compune din stâlpi de beton armat monolit;
  • tavanele suspendate sunt executate din plăci din tablă vopsită cu duco, așezate pe profile din aluminiu, din care se detașează desenul benzilor sau casetelor luminoase.

Sursa: Revista „Arhitectura”, nr. 5, 1975

În același an 1975, părintele fotojurnalismului, Henri Cartier-Bresson a fost invitat în România cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la victoria asupra fascismului, iar fotograful Andrei Pandele, pe atunci angajat într-un institut de proiectare, a primit un telefon. Urma să-l conducă pe faimosul invitat prin București, așa că unul din locurile alese pentru vizită a fost și proaspăt deschisul magazin. Maestrul Cartier-Bresson a surprins, în stilul caracteristic, fără scenarii pregătite sau zâmbete forțate, un moment - poate decisiv - din viața unui tânăr cuplu.

Poate fi considerat drept primul Mall din sectorul 4 al Capitalei.