Castelul Vlad Tepes

Castelul Vlad Tepes

Castelul Vlad Tepes sau Turnul de apă „Cetatea lui Țepeș Vodă” a fost construit in anul 1906,  in Parcul Carol dupa planurile unor arhitecti romani si reproduce, la o scară mai mică decât originalul, Cetatea Poenari.

Cladirea a fost ridicata cu ocazia organizării Expoziției Generale Române dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I al României, 25 de ani de la proclamarea Regatului României și 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani.

Turnul castelului, inalt de aproximativ 20 de metri si cu un diametru de 9 metri, adapostea un imens bazin cilindric de fonta (cu o capacitate de 200 de metri cubi si un diametru de 6 metri) care umplea aproape intreg interiorul turnului, nelasand loc decat unei scari inguste, in spirala, care urca pana aproape de acoperis. Bazinul a fost turnat in atelierele lui Oscar Maller si s-a montat in interiorul turnului cetatii.

Din turnul castelului, de pe o platforma special amenajata, se putea admira Parcul Carol I si panorama Bucurestilor. Un contrafort puternic, terminat cu un pridvor de lemn, sustine turnul ca sa nu se prabuseasca, iar in dreapta se afla un zid crenelat de piatra, terminat in colt cu un alt turn de dimensiuni mai mici.

castelul vlad tepes bucuresti