CRESC PRETURILE CERUTE PENTRU VANZAREA LOCUINTELOR NOI

Pe măsură ce s-a reluat creșterea vânzărilor de locuințe, și proprietarii au început să majoreze prețurile cerute, mai ales pentru apartamentele noi.Bloc Locuinte

În perioada octombrie – decembrie, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale (apartamente, dar și case) au crescut cu 1,9% ”specific unor condiții normale de piață”, după cum afirmă cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare (platformă lansată și susținută de Imobiliare.ro).

În trimestrul IV prețurile cerute pentru locuințe au crescut cu 1,9%, față de trimestrul anterior, astfel încât diferența față de anul trecut a ajuns la +3,5%.
De remarcat este faptul că prețurile au crescut pe segmentul nou (unități vândute direct de către dezvoltatori), cu un ritm anual de 5,7%, în timp ce pe segmentul existent (proprietăți revândute), prețurile cerute au stagnat”, subliniază Dorel Niță, Head of Data & Research, Imobiliare.ro.

Prețurile solicitate s-au diminuat strict pe parcursul stării de urgență, atât timp cât restricțiile de circulație au afectat cererea și au ridicat o serie de dificultăți în procesul de concretizare a unei tranzacții imobiliare.

După trecerea la starea de alertă însă, prețurile s-au stabilizat, iar ulterior și-au reluat vizibil creșterea.

Dată fiind inerția ce caracterizează, în general vorbind, piața imobiliară, este semnificativ faptul că situația generală creată de Covid-19 a avut ca efect, practic, un singur trimestru de scădere a prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale.

Creșteri pe linie în marile orașe

În ultimul trimestru din anul trecut, toate cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) analizate au consemnat majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament.

Marjele trimestriale de creștere s-au situat, în general, sub pragul de 2%, excepție de la regulă făcând doar Capitala, cu un plus de 2,1% (până la o medie de 1.470 euro/mp).

Pe următoarele locuri în clasamentul majorărilor de preț se află:

  • Brașov (+1,9%, până la 1.220 euro/mp) și Galați (+1,9%, până la 970 euro/mp);
  • Oradea (+1,3%, până la 1.060 euro/mp);
  • Craiova (+1%, până la 1.180 euro/mp);
  • Brăila (+0,9%, până la 860 euro/mp);
  • Iași (+0,7%, până la 1.080 euro/mp);
  • Cluj-Napoca (+0,6%, până la 1.810 euro/mp util);
  • Constanța (+0,6%, până la 1.250 euro/mp);
  • Timișoara (+0,3%, până la 1.270 euro/mp);
  • Ploiești (+0,2%, până la 940 euro/mp).

Dintre reședințele de județ ale țării, cea mai mare majorare de preț din perioada analizată, respectiv 5,6%, a avut loc în Miercurea-Ciuc, până la o medie de 1.080 euro/mp util – capitala județului Harghita depășind, astfel, pragul de 1.000 euro/mp util. |

Cu un avans de 5,6%, până la 830 euro/mp util, Slobozia se situează la egalitate cu Harghita.

Călărași ocupă poziția secundă în topul scumpirilor (+3,6%, până la 770 de euro/mp), urmat fiind de Reșița (+3,5%, până la 600 de euro/mp) și Giurgiu (+2,4%, până la 650 de euro/mp).

În ultimul trimestru din 2020 au existat și câteva reședințe de județ în care au avut loc scăderi de preț – cu mențiunea că aceste variații negative s-au situat, cu o singură excepție, sub pragul de 1%.

Pe primul loc în clasamentul ieftinirilor se află, astfel, Vaslui, cu un minus de 1,1% (până la 850 euro/mp util), fiind urmat de Alexandria (-0,4%, până la 620 euro/mp), Zalău (-0,2%, până la 790 euro/mp) și Sfântu Gheorghe (-0,1%, până la 870 euro/mp).

Revenire graduală a cererii

După atingerea unui nivel minim în luna aprilie, interesul pentru apartamente și case disponibile și-a revent vizibil în septembrie, când Bucureștiul recuperase aproximativ 85% din volumul consemnat în ianuarie. Timișoara se situa la puțin peste 80%, Brașov, Iași și Constanța depășeau pragul de 70%, iar Cluj-Napoca ajungea la aproape 65%.

După prima lună de toamnă însă, recunoscută ca fiind cea mai activă în materie de tranzacții imobiliare, interesul cumpărătorilor s-a mai diminuat în lunile următoare, astfel că, în decembrie, acesta coborâse la sub 70% în București și, respectiv, la sub 60% în celelalte mari centre regionale ale țării.

Numărul celor care au căutat anunțuri imobiliare a scăzut anul trecut, față de cel din 2019.
Deși în ușoară scădere față de 2019, de la un total de 482.000 de potențiali cumpărători, cererea pentru achiziția de apartamente și case în cele șase orașe mari și-a revenit gradual odată cu ridicarea restricțiilor și a atins 455.000 de potențiali cumpărători în 2020. Din estimările noastre, cererea potențială este de patru ori mai mare decât oferta de proprietăți rezidențiale, atât pe piața nouă, cât și pe cea existentă. Deși segmentul majoritar de căutări în principalele șase județe îl reprezintă apartamentele, totuși, începând cu luna aprilie a anului trecut, s-a evidențiat în mod clar interesul crescut pentru achiziția de case și terenuri pentru construcții, atât în zonele periurbane ale marilor orașe, cât și în zonele cu potențial turistic”, a mai spus Dorel Niță.