Cum vor fi eliminate blocajele din mari proiecte rutiere

In prezent au apărut blocaje în implementarea unor proiecte strategice de interes național din domeniul infrastructurii rutiere, cum sunt: ”Varianta de ocolire Bacău”, ”Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, ”Varianta de ocolire a municipiului Satu – Mare”, ”Drum expres Craiova – Pitești și legăturile la drumurile existente” și ”Autostrada Sebeș – Turda”.

Acest blocaje au fost generate de imposibilitatea realizării lucrărilor de relocare/deviere a rețelelor electrice, prin lipsa acordurilor prealabile de la proprietarii privați, afectați de astfel de lucrări.

saferoadblogg

Ca urmare, autoritățile au propus în regim de urgență mai multe schimbări legislative pentru implementarea mai rapidă a proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport. Modificările vizează, pe lângă noi măsuri pentru accelerarea proiectelor, inclusiv noi prevederi pentru plățile efectuate de CNAIR.
Astfel, beneficiarii proiectelor de infrastructură vor trebui să identifice proprietarii/deținătorii ale căror terenuri proprietate privată sunt afectate de devierea/relocarea rețelelor de distribuție electrică. Identificarea va trebui realizată înainte de obținerea avizelor finale de la operatorii de rețele, potrivit unui proiect de OUG.

Tot beneficiarii vor trebui să consemneze sumele aferente despăgubirilor în conturile deschise pe numele operatorului de rețea.

În cazul despăgubirii acestor terenuri, sumele aferente vor fi stabilite pe baza unui raport de evaluare întocmit având în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici.

De asemenea, va fi introdusă plata directă către furnizori și subcontractanți, pentru situația în care antreprenorul general nu achită obligația de plată, plată directă fiind efectuată de către C.N.A.I.R. Aceasta după notificarea prealabilă a antreprenorului general cu privire la sumele ce urmează să fie achitate către furnizori și/sau subcontractanți.

Introducerea posibilității plății directe către furnizori și/sau subcontractori se poate stabili și prin încheierea unor acte adiționale la contractele de achiziție publică între C.N.A.I.R., antreprenorul general și furnizori și/sau subcontractori. Mecanismul de decontare, precum și documentele justificative aferente unei astfel de plăți ar urma să fie stabilite prin actele adiționale încheiate la contractele de achiziție publică.

Sursa: ARENAConstruct.ro