Extinderea magistralei de metrou M4: Licitația deschisă până pe 12 August 2024

40 de companii s-au înscris până acum la licitația publică în vederea desemnării proiectantului și constructorului  sau constructorilor care urmează să extindă magistrala de metrou M4, Gara de Nord - Gara Progresul.

Proiectanții și constructorii interesați să contribuie la extinderea magistralei M4 de metrou, între Gara de Nord și Gara Progresul, au acum la dispoziție încă 46 de zile pentru a-și depune ofertele. Procedura de licitație publică, inițiată în aprilie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP), va rămâne deschisă până pe 12 august 2024, ora 15:00.

Primarul sectorului 4, domnul Daniel Băluță, a anunțat că termenul inițial pentru depunerea ofertelor, stabilit pentru 27 iunie, a fost prelungit, având în vedere importanța strategică a acestui proiect major de infrastructură. Sectorul 4 al Municipiului București, lider de asociere alături de Ministerul Transporturilor, Metrorex SA, Consiliul Județean Ilfov și Sectorul 5, a luat decizia de prelungire a termenului pentru a asigura participarea celor mai buni specialiști.

"12 august, ora 15:00. Acesta este noul termen până la care proiectanții și constructorii interesați să lucreze alături de Sectorul 4 la prelungirea magistralei M4 de metrou, tronsonul Gara de Nord-Gara Progresul, cu încă 14 stații, se pot înscrie la licitație.

40 de companii s-au înscris până acum în concurs, iar ca urmare a cererii acestora, termenul inițial de depunere a ofertelor a fost prelungit cu încă 46 de zile, astfel încât în derularea celei mai mari investiții de infrastructură de transport din București, să fie implicați cei mai buni specialiști în domeniu.
Salut interesul deosebit al companiilor care vor să vină și să lucreze alături de noi. Așteptăm ofertele lor, astfel încât lucrările să poată fi demarate cât mai repede posibil.", a declarat Daniel Băluță, primarul sectorului 4, pe pagina personală de facebook.

Până acum, 40 de companii din România și din alte state europene și-au manifestat interesul pentru acest proiect, evaluat la 2,5 miliarde de euro. Extinderea magistralei M4, care va include 14 noi stații, este considerată cea mai mare investiție de infrastructură de transport din București la ora actuală.

Conform noului calendar, atribuirea și semnarea contractului de proiectare și construire sunt preconizate pentru luna octombrie 2024. Câștigătorul licitației va avea la dispoziție 60 de luni pentru finalizarea construcției, primele 10 luni fiind destinate fazei de proiectare. Ulterior, proiectarea și construcția vor fi realizate în paralel, pe tronsoane clar definite.

Traseul magistralei de metrou M4

Traseul noii linii de metrou M4 va cuprinde stațiile: Gara de Nord 2, Știrbei Vodă, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Uranus, George Rozorea, Chirigiu, Filaret, Eroii Revoluției 2, George Bacovia, Toporași, Nicolae Cajal, Luică, Giurgiului și Gara Progresul. Lungimea totală a traseului va fi de aproximativ 12 kilometri și va traversa sectoarele 1, 4 și 5, precum și comuna Jilava din județul Ilfov.

Stațiile vor fi construite conform celor mai noi cerințe de securitate la incendiu și vor fi adaptate pentru accesul facil al persoanelor cu dizabilități. Vor fi incluse sisteme de protecție pentru călători, cum ar fi panouri de sticlă și uși automate la marginea peroanelor.

Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin “Programul Transport” al Uniunii Europene, exercițiul bugetar 2021-2027. Contractul de finanțare, în valoare de 2,5 miliarde de euro, a fost semnat pe 4 iunie 2023.

magistrala metrou M4