Domnul Irinel Ionel Scriosteanu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, a anunțat pe pagina personală de Facebook reluarea lucrărilor pe șantierul de modernizare a Centurii Capitalei-Sud, între A1 și DN5, pe sectorul de drum dintre km 40+000 și 54+700. Proiectul include modernizarea și lărgirea centurii între localitățile Jilava, Măgurele, Bragadiru, Clinceni și Domnești.
Stadiul lucrărilor:
- Semnalizare rutieră provizorie: Delimitarea șantierului este în curs de realizare.
- Demolări și defrișări: Au fost finalizate în proporție de 75% pe unele tronsoane, iar defrișarea copacilor pe întregul sector este aproape finalizată.
- Relocarea utilităților: Principala activitate în această etapă, desfășurată în mai multe puncte ale șantierului.
- Evacuarea deșeurilor: Se elimină deșeurile depozitate ilegal de pe coridorul lucrărilor.
- Lucrări pregătitoare: Platformele necesare forajelor pentru pasajul de la DN5 Jilava, primul pasaj cu trei niveluri de circulație, sunt în construcție.
Etape prioritare și inovații
Pentru fluidizarea traficului, s-a stabilit ca în prima etapă să nu existe restricții suplimentare. După finalizarea Lotului 3 al Autostrăzii Bucureștiului A0 Sud, vor fi introduse restricții pentru continuarea lucrărilor.
Lucrările prioritare includ:
- Lărgirea la patru benzi între Domnești și DN5 (Jilava).
- Realizarea intersecțiilor pe trei niveluri (subteran, teran și suprateran) în premieră:
- Pasaj superior peste DN5.
- Pasaj superior nou peste bretele și sens giratoriu.
- Pasaj subteran la intersecțiile cu DC18 Măgurele și DN6 Bragadiru.
Durata estimată a proiectului este de 24 de luni, cu finalizarea acestui tronson planificată pentru toamna anului viitor.
"𝗔𝘂 𝗿𝗲𝗶𝗻𝗰𝗲𝗽𝘂𝘁 𝗹𝘂𝗰𝗿𝗮𝗿𝗶𝗹𝗲 𝘀𝗶 𝗽𝗲 𝘀𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗺𝗼𝗱𝗲𝗿𝗻𝗶𝘇𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗖𝗲𝗻𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗖𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝗲𝗶-𝗦𝘂𝗱
Am fost pe șantierul Centurii de Sud a Bucureștiului între A1 și DN5 (sectorul de drum între km 40+000 și 54+700), unde, de la sfârșitul anului trecut, desfășurăm lucrările de modernizare și lărgire a acesteia între 𝗝𝗶𝗹𝗮𝘃𝗮, 𝗠𝗮𝗴𝘂𝗿𝗲𝗹𝗲, 𝗕𝗿𝗮𝗴𝗮𝗱𝗶𝗿𝘂, 𝗖𝗹𝗶𝗻𝗰𝗲𝗻𝗶 𝘀𝗶 𝗗𝗼𝗺𝗻𝗲𝘀𝘁𝗶.
Reiterez faptul că 𝗮𝗺 𝘀𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁 𝗰𝗮 𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮 𝗲𝘁𝗮𝗽𝗮 𝘀𝗮 𝗻𝘂 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁𝗲 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝘁𝗶𝗶 𝘀𝘂𝗽𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗳𝗶𝗰 pentru a nu perturba și mai mult circulația rutieră, care este oricum foarte dificilă. După ce vom da în trafic Lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului #A0 Sud, se va putea intra cu restricții de trafic pentru a fi realizat și acest sector din Centura București.
Pentru a avea continuitate de 4 benzi între A1 și Pasajul Domnești, vom prioritiza lucrările aferente Lotului 1 (giratoriul dintre A1 și Pasajul Domnești), care presupun:
lărgirea la 4 benzi a Centurii București între Domnești și DN5 (Jilava) între km 40+000 și 54+700.
𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗲𝗿𝗮, 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘀𝗲𝗰𝘁𝗶𝗶 𝗽𝗲 𝟯 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗿𝗶: 𝘀𝘂𝗯𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻, 𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻 𝘀𝗶 𝘀𝘂𝗽𝗿𝗮𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻:
1) reabilitare pasaj superior peste DN5 (km 40+547)
2) pasaj superior nou pe DNCB peste bretele și sens giratoriu (km 40+750)
3) pasaj subteran pe DNCB x DC18 Măgurele (km 44+725)
4) pasaj subteran pe DNCB x DN6 Bragadiru (km 49+175)
lucrări de consolidare
lucrări de scurgerea apelor și drenaj
lucrări de siguranța circulației
lucrări de iluminat public
lucrări de relocare rețele de utilități publice
Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni (final de lucrări, pe acest tronson, în toamna anului viitor).
Acest proiect se desfășoară cu sprijinul și implicarea Consiliului Județean Ilfov - prin domnul președinte Hubert Thuma și al autorităților publice locale: Primăria comunei Domnești - prin primar Adrian Ghiță, Primăria comunei Clinceni - prin primar Adrian Budeanu, Primăria orașului Bragadiru - prin primar Gabriel Lupulescu, Primăria orașului Măgurele - prin primar Narcis Constantin, Primăria orașului Jilava - prin primar Ilie Elefterie Petre.
𝗛𝗮𝗶, 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗶𝗮, 𝗵𝗮𝗶 𝗰𝗮 𝘀𝗲 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲!
', a mai declarat domnul Irinel Ionel Scriosteanu.
Sprijin local
Proiectul beneficiază de colaborarea autorităților locale și a Consiliului Județean Ilfov, prin președintele Hubert Thuma, și a primarilor din Jilava, Măgurele, Bragadiru, Clinceni și Domnești.
Modernizarea Centurii Capitalei-Sud reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea traficului din zona metropolitană București, având un impact semnificativ asupra infrastructurii și mobilității urbane.
