Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida

Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” este situat in Parcul Carol.

Bazele Muzeului National Tehnic au fost puse de catre fondatorul sau, inginerul Dimitrie Leonida, in anul 1909, (avand ca model Muzeul Tehnic din München), cand acesta a intemeiat prima scoala de electricieni si mecanici din Romania. Ajutat de catre elevii sai, acesta a inceput colectionarea primelor piese care vor fi expuse ulterior in muzeul tehnicii.

Muzeul a functionat în primii ani in acelasi sediu cu Scoala de Mecanici și Electricieni din strada Mendeleev, apoi intr-o cladire din Bulevardul Magheru. Din 1928 Muzeul Tehnic a fost adapostit intr-unul din pavilioanele existente in parcul Carol I, iar din 1935 este in actuala cladire care se numea Pavilionul Industrial.

Printre cele mai interesante piese expuse in Muzeul National al Tehnicii sunt: moara de apa cu „facaie”, (precursoarea turbinelor Pelton), construita in secolul al XV-lea; un macaz cu ac si inima de lemn inventat in anul 1600 de minerii de la Brad; primul automobil aerodinamic, conceput de inginerul roman Aurel Persu precum si machetele avioanelor lui Traian Vuia, Aurel Vlaicu si Henri Coanda.

muzeul tehnic dimitrie leonida