Programul Noua Casă 2024! Veste bună pentru piața imobiliară
Programul „Noua Casă” continuă și în anul 2024. Ministerul Finanțelor transmite că inițiativa programului are ca scop susținerea pieței imobiliare și a creditelor ipotecare:
„Noua Casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă şi îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români”, transmite într-un comunicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.
Ministerul Finanțelor a anunțat joi extinderea Programului "Noua Casă" pentru anul 2024, oferind un plafon de garanții de 1 miliard de lei. Această inițiativă continuă să sprijine piața imobiliară și creditarea ipotecară, asigurând astfel stabilitatea și maturizarea acestor sectoare cheie ale economiei.
Noutatea majoră a acestei extinderi constă în admiterea și a finanțatorilor care nu au participat anterior în program. Aceștia au acum șansa de a se înscrie în Program și de a solicita alocarea de plafoane de garantare, cu un termen de 7 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern corespunzătoare. Proiectul de Hotărâre de Guvern este publicat AICI.
„Principalul argument pentru care programul continuă și în 2024 este efectul generat: o mână de ajutor celor care își doresc să-și clădească propriul cămin, să-și scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garanţiilor în valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, susținere și consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor. Noua Casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă și îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români. Sigur că sunt importante și beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investiții private în sectorul imobiliar și îmbunătățirea aspectului și a calității zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
Cine poate beneficia de Programul „Noua Casă” 2024?
De la lansarea Programului Prima Casă în 2009, și până la sfârșitul anului 2023, au fost acordate un număr impresionant de 333.219 garanții și promisiuni de garantare, însumând un total de 31,57 miliarde de lei. Aceste garanții au facilitat accesul la credite ipotecare în valoare de 63,8 miliarde de lei.
Programul "Noua Casă", implementat în 2020 ca o evoluție a Programului Prima Casă, a rămas un instrument vital în domeniul imobiliar, continuând să fie cel mai solicitat produs. În 2023, 1.940 de garanții au fost acordate, în special către tineri cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani, reflectând o cerere puternică pentru achiziționarea de apartamente în intervalul de prețuri de la 50.000 la 100.000 euro.
Ghid pentru cei interesati sa aplice la Programul „Noua Casă” 2024
Pentru cei interesați să aplice în Programul "Noua Casă" pentru anul 2024, un ghid clar a fost pus la dispoziție. Valoarea maximă a creditului acordat depinde de prețul locuinței, cu sume cuprinse între 66.500 euro și 119.000 euro, în funcție de avansul solicitat, și cu o dobândă variabilă, determinată de Indicele de Referință pentru Creditele Acordate Consumatorilor (IRCC), plus o marjă fixă de aproximativ 2%.
Această continuare a Programului "Noua Casă" promite să ofere mai multe oportunități pentru tinerii care aspiră la proprietatea unei locuințe, consolidând astfel poziția acestui program ca un motor al accesului la locuințe în România.
Un ghid cu informații utile despre cine poate aplica și care este procesul poate fi accesat AICI