Black Friday

Se ieftinesc crediele bancare

Ratele la creditele bancare scad după ce dobânzile ROBOR la 3 și 6 luni s-au redus astăzi cu o zecime de punct procentual. Este primul efect al deciziei BNR de a reduce, pentru a treia oară anul acesta, dobânda de referință.

Credite bancare - status

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis, ieri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 6 august.

A fost redusă și rata dobânzii pentru facilitatea de depozit de la 1,25% pe an, la 1,00% pe an, şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) de la 2,25% pe an, la 2,00% pe an.

Anunțul BNR a avut ca efect imediat, astăzi, scăderea dobânzii ROBOR la 3 luni la 2,05%/an, după ce ieri era de 2,15%, și a dobânzii ROBOR la 6 luni, la 2,13%/an după ce ieri era 2,26%.

Decizia BNR vine la puțin timp după ce ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a scris pe pagina sa de Facebook”România are nevoie, aşa cum vedem în toată lumea, şi de dobânzi reale zero sau, şi mai bine, negative”.

Cristian Popa, membru în CA al BNR a declarat că inflația care s-a temperat a fost unul dintre factorii care au permis Băncii Naționale să scadă dobânda de referință.

Scopul principal al deciziei luate ieri a fost, însă, încurajarea creditării, a mai spus Cristian Popa, care a adăugat că politica BNR se înscrie în tendința generală a băncilor centrale din statele UE, inclusiv Banca Centrala Europeană, de a injecta bani mai mulți pentru relansarea economică.
În comunicatul de presă, BNR afirmă că deși presiunile inflaționiste nu au dispărut ”cele mai recente evoluții ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o contracție severă a economiei în trimestrul II”, ceea ce impune măsuri de stimulare financiară.

După cum atrag atenția specialiștii, și reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare a fost decisă tot pentru a îndemna băncile autohtone să dea mai multe credite.

Rămâne de văzut dacă bancile comerciale vor reacționa așa cum speră BNR, având în vedere că în trecut guvernatorul Mugur Isărescu a acuzat reticența băncilor de a da credite.

Efectul colateral, negativ, al deciziei CA al BNR ar putea să fie, însă, reducerea dobânzilor la depozitele bancare, care și așa erau mici, chiar real negative în multe cazuri.

Fiecare reducere anterioară a ratei dobânzii de referință s-a reflectat în primul rând în reducerea dobânzilor la depozite.


Sursa: ArenaConstruct.ro