Sectorul 4 Lanseaza Proiectul de Constructie al Centrului de Diagnostic, Tratament si Cercetare a Tuberculoze

În centrul agitat al Bucureștiului, Sectorul 4 strălucește ca un far al progresului, ilustrând cu măiestrie angajamentul continuu în îmbunătățirea sistemului de sănătate publică. Cu privirea ferm ancorată în viitor și sprijinit de resursele cu înțelepciune accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, acest sector marchează o etapă crucială în dezvoltarea infrastructurii medicale a Capitalei.

Centrul_de_Diagnostic_Tratament_si_Cercetare_a_Tuberculozei_Marius_Nasta_1

Cu o echipă de specialiști remarcabili din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Sectorul 4 marchează începutul unei călătorii fascinante în domeniul sănătății, prin demararea construcției unui complex medical inovator, dedicat diagnosticării, tratamentului și cercetării tuberculozei. În data de 10 aprilie 2024, se deschide o nouă pagină în istoria sănătății publice, o pagină în care promisiunea unui viitor mai sănătos prinde contur.

Nu uit nicio clipă că sunt medic. Creșterea calității serviciilor medicale, mai ales după pandemia Covid-19, a devenit o prioritate pentru România. De aceea a apărut PNRR-ul, o șansă pentru dezvoltarea României, în general, pentru București în mod deosebit, pentru că aici vin foarte mulți oameni să se trateze.

Ca urmare a acestor priorități, mă simt extrem de onorat să mă alătur demersului inițiat de Ministerului Sănătății și de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” de a realiza împreună, în parteneriat, acest nou spital de 115 paturi. Nu este singurul demers de această natură, pentru că, așa cum am mai spus, avem în lucru o maternitate, extrem de importantă pentru tot ce înseamnă București, și nu numai, pornim Spitalul de Stomatologie, dar, în același timp am realizat și o stație de ambulanță și de pompieri, urmând ca în cursul anului următor să avem gata, în imediata vecinătate a acestui spital, încă o stație de pompieri și ambulanță.

Daniel_Baluta_1

Așadar, este o obligație a autorităților statului, indiferent care sunt ele, o au față de cetățeni, pentru a face tot ce este omenește posibil pentru a crea o infrastructură medicală de calitate. Vreau să mulțumesc încrederii acordate de către colegii de la institut, vreau să mulțumesc, încă o dată, ministrului Sănătății, pentru eforturile făcute și sunt convins că această echipă, împreună, nu are cum să dezamăgească”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Imobilul ce se va înălța pe Calea Șerban Vodă nr. 189 va fi martorul unei transformări remarcabile. Aici, sub îndrumarea prestigiosului Institut de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, noul centru de excelență va impune standarde medicale de excepție, redefinind paradigmele în domeniu. Mai mult decât un simplu spital, această instituție va fi un far de speranță și un simbol al devotamentului pentru sănătatea publică.

Într-o țară unde tuberculoza continuă să fie o problemă majoră de sănătate, cu incidențe de patru ori mai mari decât media europeană și o rată a mortalității de 6,5 ori mai mare, această investiție devine vitală. România trebuie să se ridice la înălțimea standardelor europene în domeniul sănătății, iar acest centru va fi un pilon esențial în acest demers.

Punctul de pornire pentru această inițiativă revoluționară îl constituie vechile clădiri „Zerlendi” ale Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, mărturii ale unei istorii bogate de 130 de ani. Acestea, construite în 1894, au cunoscut o degradare accelerată, devenind incompatibile cu cerințele unui act medical de calitate. În 2020, au fost închise definitiv, lăsând loc unei noi viziuni asupra sănătății.

În următoarele luni, aceste clădiri vor fi demolate, pentru a face loc unei noi epoci în domeniul sănătății. Cu o finanțare integrală asigurată prin PNRR, în valoare de aproximativ 72 de milioane de euro, acest proiect va lua ființă. Odată finalizat, noul centru de diagnostic, tratament și cercetare a tuberculozei va fi un pilon al speranței pentru comunitate, oferind nu doar îngrijiri medicale de înaltă calitate, ci și un spațiu dedicat cercetării și inovației în lupta împotriva acestei boli.

Prezentă la eveniment, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutul "Marius Nasta" s-a declarat emoționantă de demararea construcției acestui spital: „Ne aflăm azi într-un moment important. Mai bine spus într-un moment necesar, pentru că momentul important o să-l anunțăm peste 2 ani, eu, sau cine va fi în locul meu! Un moment necesar pentru pacienții care sunt bolnavi de tuberculoză sau alte boli pulmonare. Un moment necesar pentru a oferii pacienților trasee adecvate, condiții de siguranță, un moment necesar pentru personalul medical care trebuie să se simtă apreciat și valorizat, inclusiv prin condițiile de muncă în care își desfășoară activitatea. Mulțumesc tuturor celor care sunt alături de acest proiect, ca Zerlendi să devină primul spital construit din fonduri europene și sper ca peste 2 ani să fim chiar în fața unui moment important!”.

Eu sunt optimist în ceea ce privește evoluția tuberculozei în România. Sigur că tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică, avem o strategie națională, aprobată de Guvernul României. Putem să dezvoltăm împreună cu instituții importante, cum este Institutul „Marius Nasta”, centre de excelență, și putem să abordăm patologii care apar mai ales acum, post-pandemic. Importantă este integrarea resurselor financiare din PNRR. Cred și sper, având în vedere parteneriatul și experiența Primăriei Sectorului 4, a domnului primar Băluță, în ceea ce privește construcția de unități medicale și, în general investițiile edilitare pe care le-a desfășurat și le-a și finalizat bună parte dintre ele, că acest spital va fi gata peste doi ani. Cred că o abordare responsabilă, fără multă laudă și propagandă, dar cu muncă consistentă, așa cum face de mai mulți ani Primăria Sectorului 4. Este răspunsul corect pe care trebuie să-l extindem în toată țara!”, a declarat oficialul.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va asigura finanțarea integrală pentru construirea Centrului de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei, un proiect ce va implica o investiție estimată la aproximativ 72 de milioane de euro. Acest nou spital de pneumoftiziologie va fi dotat cu 115 paturi, inclusiv 19 în secția de terapie intensivă, trei săli de operație și facilități pentru laboratoare de cercetare și analize. În plus, infrastructura noului spital va include și alte facilități esențiale pentru a asigura o gamă completă de servicii medicale de înaltă calitate:

➢ Bloc Operator cu 3 săli de operație
➢ Stație centrală de sterilizare
➢ Laborator de analize medicale
➢ Laborator de cercetare
➢ Laborator anatomie patologică
➢ Ambulatoriu
➢ Imagistica si Radiodiagnostic – ecografie, CT, aparat RX standard
➢ Compartiment de primire urgente de specialitate CPU-S

Centrul_de_Diagnostic_Tratament_si_Cercetare_a_Tuberculozei_Marius_Nasta_3

Centrul_de_Diagnostic_Tratament_si_Cercetare_a_Tuberculozei_Marius_Nasta_4

Centrul_de_Diagnostic_Tratament_si_Cercetare_a_Tuberculozei_Marius_Nasta_5

Centrul_de_Diagnostic_Tratament_si_Cercetare_a_Tuberculozei_Marius_Nasta_6

Centrul_de_Diagnostic_Tratament_si_Cercetare_a_Tuberculozei_Marius_Nasta_7

LOGO_-_Premier_Imobiliare Vezi ofertele noastre de apartamente de vânzare în Sectorul 4