Statul ii ajuta pe cei cu credite ipotecare
Cei care au credite ipotecare vor fi ajutați de stat, ca urmare a aprobării ieri de către Guvern a unei ordonanțe de urgență privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate anumitor categorii de debitori.
Urmează ca normele de aplicare să fie aprobate prin hotărâre de guvern și publicate în 15 zile de la aprobarea acestei ordonanţe.
Pot să beneficieze de această ordonanţă persoanele fizice sau juridice, care au calitate de împrumutat în contractele de credit.
Debitorul poate opta, prin solicitarea transmisă creditorului, să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând ratele de capital, dobânzi şi comisioane, pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.
Măsura de suspendare a plăţii ratelor se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia Covid-19.
Cei care doresc suspendarea ratelor pot face cereri cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Solicitările se transmit către instituţiile financiar-bancare.
Noua ordonanță prevede că dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente acolo unde plata este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Astfel dobânzile se vor adăuga creditului, dar se reeşalonează pe toată durata creditului, astfel încât efortul să nu fie foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie fac creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim cinci ani.
Excepția se datorează faptului că statul român a intervenit ca să îi ajute pe cei cu credite ipotecare, a sublinait Florin Cîțu, ministrul Finanțelor.
Articolul 5 din Ordonanță prevede că: „statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantează în procent de sută la sută plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare”. Deci, în cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie ca această dobândă să fie plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării.
Aplicarea ordonanței se va face după momentul în care vor fi elaborate și publicate normele de implementare, inclusiv modalitățile și condițiile de acordare și recuperare a garanțiilor de stat în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgenţă.
”Eu cred că oricum săptămâna viitoare o să fim gata şi cu aceste norme. Am lucrat foarte mult la ele deja împreună cu sistemul bancar și cu Banca Națională și sper să fie operabile săptămâna viitoare”, a mai spus Florin Cîțu
Sursa: ARENAConstruct.ro