TVA-ul redus pentru locuintele scumpe, proiect propus din nou
După ce a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022 aplicarea cotei reduse de 5% și pentru locuințele mai scumpe, iată că un nou proiect de lege vine cu aceeași propunere.
În avest sens, mai mulți deputați și senatori USR Plus au propus modificarea mecanismului de aplicare a cotei TVA reduse de 5% dacă valoarea unei locuințe nu depăşeşte plafonul de 450.000 lei, echivalentul a 91.348 euro (la un curs valutar de 4.9262 lei/euro).
Astfel, pentru achizițiile de locuințe având o valoare mai mare de 450.000 lei se are în vedere păstrarea cotei TVA de 5% aplicată la cuantumul de 450.000 lei, iar pentru diferența ce depășește această sumă, se va aplica cota standard de TVA de 19%.
În acest mod, inițiatorii estimează că tranzacțiile având ca obiect locuințele vor crește în acord cu cererea mare de pe piață, iar de acest lucru va beneficia statul, cetățenii, care își vor putea achiziționa locuința dorită și piața imobiliară, care nu va fi afectată de blocaje.
Tot aceștia susțin că modalitatea actuală a impozitării nu corespunde cerințelor și nevoilor actuale ale pieței și împinge dezvoltatorii imobiliari în a proiecta garsoniere și apartamente de două camere, cu o suprafață de 55-65 mp, pentru a se încadra în limita de 450.000 lei.
De asemenea, deși legea prevede posibilitatea aplicării unei cote reduse de 5% de TVA pentru livrarea locuinețelor cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, această posibilitate de a a beneficia de o locuință de 120 mp pentru un preț de 450.000 lei este utopică, mai ales în marile orașe.
Cum arată piața imobiliară în prezent
Inițiatorii propunerii legislative arată că agenții imobiliari susțin faptul că majorarea accentuată a prețurilor este provocată de faptul că cererea de locuințe a crescut mai mult decât oferta de locuințe.
Deși sectorul construcțiilor de clădiri a avut un progres important, acesta nu a putut ține pasul cu nevoia oamenilor de a achiziționa locuințe.
Creșterea prețurilor locuințelor a fost determinată și de majorarea costurilor legate de construcția acestora, acestea fiind mai mari cu aproximativ 20% pe perioada pandemiei. Mai mult, se preconizează că majorarea costurilor cu materialele de construcții va duce la scumpirea cu până la 15% a apartamentelor și caselor în următoarea perioadă, conform experților imobiliari.
Sursa: Arenaconstruct.ro