Black Friday

Premiera in Capitala! A aparut ghidul spatiilor verzi si al parcurilor. Sectorul 4 este pe primul loc

Asociația Alianță Pentru Pădure a anunțat într-o conferință de presă lansarea lucrării ”Ghid pentru managementul spațiilor verzi și al parcurilor din București”.

Ghidul verde”, așa cum a fost numit, mai pe scurt, acest proiect, este rodul unei activități intense de peste doi ani, cu o etapă finală de trei luni și jumătate, a unor specialiști și experți în biologie, silvicultură, peisagistică, geografie urbană, economiști. Principalul scop al ghidului este reprezentat de oferirea de soluții autorităților pentru ca acestea să realizeze și să întrețină infrastructuri verzi corespunzătoare condițiilor urbane și de mediu actuale.

Premier_Imobiliare_Sector_4_Verde_1

Soluții bazate pe natură și pe narațiune științifică. Prezentul ”Ghid Verde” conține și status quo-ul suprafețelor verzi din municipiul București, având și un set de recomandări metodologice şi considerente tehnice necesare, atât pentru organizarea, cât şi pentru documentarea acestei activităţi.  Demersul de a realiza prezentul ghid are scopul de a furniza metodologia necesară elaborării strategiei de gestionare și extindere a suprafețelor acoperite cu vegetație forestieră din municipiul București, în vederea atingerii standardelor și țintelor propuse sau impuse de entități internaționale din care România face parte” - Laurențiu Ciornei.

Raportând dinamica suprafețelor verzi din Municipiul București la evoluția populației în capitala României, tot în baza datelor furnizate de ”Ghidul pentrul managementul spațiilor verzi și al parcurilor din București", se observă faptul că suprafața verde pe cap de locuitor a scăzut de la 22.06 m2/loc în 1993 la 20.92 m2/loc în 2020, în condițiile în care populația rezidentă a Bucureștiului a scăzut și este estimat că va menține trendul descrescător până în 2030.

1, 7 milioane de copaci pe domeniul public

Analiza densității arborilor la nivelul de sector a indicat faptul că Sectorul 4, locul în care acționează SC Totul Verde. SA, are cea mai mare densitate de arbori pe hectar (77,37 arbori/ha). La polul opus se situează Sectorul 1 (51,63 arbori/ha). Trebuie menționat faptul că analiza a inclus doar arborii existenți pe domeniul public. Pentru Sectorul 1, pădurea Băneasa nu a fost inclusă, deoarece aceasta are alt regim de administrare. Indicele legat de numărul de arbori pe cap de locuitor indică faptul că Sectorul 2 înregistrează cei mai mare valoare – 1,77 arbori/loc, Sectorul 1 înregistrând cea mai mică valoare – 0,60. Cu excepția Sectorului 1, toate celelalte sectoarele ale Bucureștiului înregistrează valori supraunitare ale indicatorului, însă trebuie specificat faptul că datele demografice pe sectoare au fost preluate din situația circumscripțiilor electorale. Astfel, valorile reale ale acestui indice la nivel de sector sunt mai mici dacă le raportăm la populația totală. Numărul total de arbori care viețuiesc pe domeniul public în Municipiul București este de aproximativ 1.700.000 de exemplare. Cele mai multe, dintre speciile autohtone, sunt corcodușii și stejarii.

Valorile densității arborilor și a numărului de arbori pe cap de locuitor la nivelul Sectoarelor din București

Administrație

Arbori / ha

Rank densitate

Arbori / loc

Rank arbori / loc

Sector 1

51.63

6

0.60

6

Sector 2

62.60

5

1.77

1

Sector 3

74.92

2

1.53

2

Sector 4

77.37

1

1.16

5

Sector 5

66.44

4

1.35

3

Sector 6

68.63

3

1.30

4

Liderul asociației Alianță Pentru Pădure, Laurențiu Ciornei, fost jurnalist, este cercetător științific la Centrul de Biodiversitate al Academiei Române, doctor în economie și inginer silvic. Echipa pe care a coordonat-o pentru realizarea Ghidului Verde a mai fost compusă din experți în teledetecție satelitară, specialiști în geografie urbană, biologi.

De menționat că acest proiect a fost realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului Bucureți/Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.

Premier_Imobiliare_Sector_4_Verde_2

”Prin înțelegerea condițiilor care permit soluțiilor bazate pe natură să fie implementate în București, modul în care beneficiile acestora pot fi împărțite de către societate, sperăm să contribuim la dezvoltarea orașelor durabile pentru viitor”. Laurențiu Ciornei - președinte Alianță Pentru Pădure