Statia de tratate a deseurilor care se va construi la Vidra este un proiect comun al tuturor primariilor din Bucuresti si Consiliul Judetean Ilfov

Primarul Sectorului 4: Stația de tratate a deșeurilor care se va construi la Vidra este un proiect comun al tuturor primăriilor din București și Consiliul Județean Ilfov, la distanța regulamentară de locuințe, cu tehnologii moderne / NU VOR MAI FI MIROSURI IN ZONA

Deseuri Reciclabil

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a declarat că stația de tratate a deșeurilor care se va construi la Vidra (Ilfov) este un proiect comun al tuturor primăriilor din București și Consiliul Județean Ilfov și se va realiza la distanța regulamentară de locuințe, cu tehnologii moderne. Daniel Băluță dă asigurări că, după ce stația va începe să funcționeze, nu vor mai fi mirosuri în zonă.

Edilul de la Sectorul 4 mai spune că pentru acest proiect, derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) București și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ilfov, există consens din partea tuturor partidelor politice – PSD, PNL, USR.

Stația, care va începe să funcționeze cel mai probabil peste 4-5 ani, va deservi toată Capitala și tot județul Ilfov. „Este ceea ce ar fi trebuit să avem de 30 de ani. Respectăm directivele europene în tocmai”, a susținut Daniel Băluță.

Deseuri

Consiliului Judeţean Ilfov intenţionează să facă în sudul Bucureştiului un depozit de deşeuri de 24 ha cu o capacitate de 3 milioane de tone şi o durată de viaţă de 25 de ani, iar demersul i-a pus pe jar pe locuitorii comunelor ilfovene Vidra, Berceni, Popeşti-Leordeni, Jilava, dar şi pe cei din cartierul Berceni.

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4:

  • ADI București și ADI Ilfov am decis împreună, în urmă cu un an și jumătate, să realizăm o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor și o rampă de depozitare. Este în derulare pe SICAP procedura pentru tratarea deșeurilor. Licitația este suspendată pentru că a fost contestată.
  • În 30 de ani, statul român nu deține capacități de depozitare a deșeurilor în București și Ilfov. Doar Eco Sud are groapa de gunoi de la Vidra.
  • De ce am ales Vidra? Terenul propus spre expropiere este la 500 de metri față de terenul de la Eco Sud. Oferă inclusiv posibilitatea de a trata și ecologiza această groapă, dată în folosință acum 20 de ani, care mai are puțin până la capacitatea maximă de depozitare. Vor fi toate facilitățile: sortare, tratare, depozitare.
  • Va fi situată la distanță regulamentară de cel puțin o mie de metri de ultima locuință. Distanța minimă estimată este de 2.400 de metri între stație și ultima locuință. Aceste lucruri vor fi evidențiate în studiul de fezabilitate.
  • Vor fi implementate ultimele tehnologii pentru protecția mediului, discutăm de tehnologii la nivelul anului 2023. Nu vor mai fi mirosurile pe care le avem în zonă.
  • Există consensul din partea tuturor partidelor din București și Ilfov: PSD, PNL, USR.
  • Peste 4-5 ani am putea să discutăm efectiv de pornirea stației, pentru că este o procedură care are anumite termene. După actele de expropiere și studiul de fezabilitate, care sunt făcute de ADI București, va intra la votul Consiliului Județean Ilfov, pentru că este pe teritoriul acestuia. Aceste proceduri vor dura câteva luni. Exproprierea efectivă durează cel puțin două luni. urmează apoi licitația publică de concesiune a serviciului de tratate a deșeurilor, care în cazul fericit durează un an. După ce se atribuie contractul de concesiune, urmează proiectarea și execuția.
  • Stația va deservi tot Bucureștiul și tot Ilfovul. Este ceea ce ar fi trebuit să avem de 30 de ani. Respectăm directivele europene în tocmai.

 

Sursa:  G4media.ro